V kategoriji planinskih koč, dostopnih s prevoznim sredstvom, je priponka Naj pripadla oskrbnikoma, ki dobro poznata recept za naj kočo, Alešu Štefetu in Petri Bratuša. Tandem je za delo v Mihovem domu na Vršiču zagrizel lansko jesen, Štefe pa je pred tem sedem let oskrbnikoval v Valvasorjevem domu pod Stolom, ki je v tem času trikrat postal naj koča.

Kulinarika, urejenost, posluh za planince
“Odlična novica. Malo pa sem presenečen. Že uvrstitev v finale je bila presenečenje, morda še večje. Tukaj sva šele kratek čas, od oktobra lani. Na začetku ni bilo videti, da bodo šle stvari tako hitro v to smer, da bi bili ljudje tako zadovoljni in nam namenili toliko glasov,” je ob našem klicu dejal Štefe in na vprašanje, kaj meni, da je prepričalo ljudi, odgovoril: “Spremembe, ki so se v tem kratkem času, odkar sva tu, zgodile v Mihovem domu. Ostala sva na poti, ki sva jo začrtala že v preteklosti. Zelo pomembna je kulinarika, da gostom ponudiva sveže stvari. Brez kakovostnih zvestih dobaviteljev, ki naju zalagajo z odličnimi surovinami, bi težko peljala najino zgodbo o dobri kulinariki naprej, zato se jim zahvaljujem. Ob hrani pa sta pomembna dejavnika urejenost in poznavanje okoliških poti, da znaš svetovati planincem, jim predlagaš ustrezno turo.”

Vesel, da se ljudje vračajo
Štefe pravi, da so dobili potrditev, da je smer, proti kateri “plujejo”, prava. “Pomeni nama ogromno, ker sva od lanske jeseni res veliko vložila, ves svoj prosti čas, energijo v to, da dom znova dobi ime, da se bodo ljudje radi vračali. Veseli naju, da se to že dogaja. Domačini so spet radi začeli zahajati sem, ljudje, ki so naju prej obiskovali na Valvasorjem domu, tudi radi pridejo, vračajo pa se tudi tisti, ki jih šele spoznavava.”

Želijo si, da bi Mihov dom postal ponos Kranjske Gore
“To je odskočna deska, narediti pa moramo še veliko. Prepričan sem, da bomo v sodelovanju s PD Kranjska Gora do naslednje sezone še marsikatero stvar premaknili. Upam tudi na posluh občine, da nam bo priskočila na pomoč, da se bodo stvari odvile v smeri, da bo Mihov dom ponos Kranjske Gore in domačega planinskega društva,” upa Tržičan.

Mihov dom spada pod okrilje Planinskega društva Kranjska Gora
“Z novima najemnikoma dobro sodelujemo,” je povedal predsednik PD Kranjska Gora Marko Kopač. “Svetujemo, če je mogoče, pomagamo, če ni mogoče, to povemo. Prihod novih najemnikov v Mihov dom pomeni stoodstotno spremembo. Ko sta prišla, smo bili na točki, ko bi nam sanitarna inšpekcija skoraj zaprla kočo. Že pred njunim prihodom smo prenovili kuhinjo in uredili vse, kar je bilo za inšpekcijo spornega. Potem pa sta še nova najemnika delo zagrabila sto na uro. Pod stopnicami sta postavila točilni pult, dom res dobro živi. Že prejšnja najemnika sta znala z ljudmi, Petra in Aleš pa sta v kočo vnesla dodatno toplino,” je novo energijo v Mihovem domu pohvalil Kopač.

Skip to content